E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Our Cases Developing Motor Neuron Symptoms After Cadmium Intoxication [Van Med J]
Van Med J. 2010; 17(4): 160-163

Our Cases Developing Motor Neuron Symptoms After Cadmium Intoxication

Refah Sayın1, Temel Tombul1, Aysel Milanlıoğlu2
1Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Nöroloji Ana Bilim Dalı, Van, Türkiye
2Bitlis Devlet Hastanesi, Nöroloji Bölümü, Bitlis, Türkiye

Cadmium is a potential candidate for a neurotoxin in motor neuron disease. In this study, we present three cases manifesting motor neuron findings associated with cadmium intoxication. Patients with a history of working in such industrial sectors as lead plaque coverage refered to our clinic with various complaints after the beginning period of their employment. The complaints of these patients were weakness in limbs, nausea, weight loss and involuntary tissue pulsations. In electromyographic examination of all patients axonal degeneration findings together with spontaneous denervations attracted our attention. The fact that these three cases worked in the same place and the higher level of plasma cadmium especially in the first case after investigation, metal intoxication brought to our mind that neurologic findings were associated with cadmium toxicity.

Keywords: Cadmium intoxication, motor neuron disease, electromyography.

Kadmiyum İntoksikasyonu Sonrası Motor Nöron Bulguları Gelişen Vakalarımız

Refah Sayın1, Temel Tombul1, Aysel Milanlıoğlu2
1Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Nöroloji Ana Bilim Dalı, Van
2Bitlis Devlet Hastanesi, Nöroloji Bölümü, Bitlis, Türkiye

Kadmiyum, motor nöron hastalığı için potansiyel bir nörotoksin adaydır. Bu çalışmamızda kadmiyum intoksikasyonu ile ilişkili olarak motor nöron bulgularıyla seyreden 3 hasta sunuyoruz. Kurşun levha sanayisi ile ilgili iş sahasında çalışmaya başladıktan sonra şikayetleri başlayan hastalar kliniğimize başvurdu. Hastaların şikayetleri kol ve bacakta güçsüzlük, bulantı, kilo kaybı ve vücudun değişik bölgelerinde istemsiz kas seğirmeleri şeklindeydi. Hastaların elektromiyografik incelemelerinde spontan denervasyonlarla birlikte aksonal dejenerasyon bulguları dikkati çekmiştir. Bu üç vakanın aynı iş yerinde çalışması ve yapılan metal intoksikasyon araştırılması sonucunda özellikle ilk olgunun plazma kadmiyum seviyesinin yüksek bulunması nörolojik bulguların kadmiyum toksisitesi ile ilişkili olduğunu düşündürdü.

Anahtar Kelimeler: Kadmiyum zehirlenmesi, motor nöron hastalığı, elektromiyografi.

Refah Sayın, Temel Tombul, Aysel Milanlıoğlu. Our Cases Developing Motor Neuron Symptoms After Cadmium Intoxication. Van Med J. 2010; 17(4): 160-163
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale