E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Mumps Associated with Thrombocytopenia: A Case Report [Van Med J]
Van Med J. 1998; 5(4): 250-252

Mumps Associated with Thrombocytopenia: A Case Report

Ahmet Faik Öner1, Şükrü Arslan2, Ruhan Özer3, Oğuz Tuncer4
1Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD, Van
2Yüzüncü Yıl Üniv.Tıp Fak., Çocuk Sağlığı ve Hast.ABD, Van
3Yüzüncü Yıl Üniv.Tıp Fak., Çocuk Sağlığı ve Hast.ABD, Van
4Yüzüncü Yıl Üniv.Tıp Fak., Çocuk Sağlığı ve Hast.ABD, Van

Mumps is frequently seen in childhood and usually recovered without any complication. These complications included meningoancephalitis, orchitis, epididimitis, oophoritis, pancreatitis, nephritis, thyroiditis, myocarditis, arthritis. Thrombocytopenia is rarely seen during mumps. In this report, a ten year old girl was admitted to our hospital with the complaints of purpura and epistaxis. She was diagnosed as mumps related thrombocytopenia, and was administered intravenous immunglobulin in a dose of 400 mg/ kg/day for five days. Because the clinical and laboratory findings had not improved, methylprednisolone was given in a dose of 30 mg/kg/day for another 4 days. His platelet count reached to normal after 5 days (10 days after diagnosis). This rare case was discussed with literature.

Keywords: Mumps, thrombocytopenia

Kabakulak Seyrinde Görülen Bir Trombositopeni Olgusu

Ahmet Faik Öner1, Şükrü Arslan2, Ruhan Özer3, Oğuz Tuncer4
1Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD, Van
2Yüzüncü Yıl ÜniversitesiTıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD, Van
3Yüzüncü Yıl Üniv.Tıp Fak., Çocuk Sağlığı ve Hast.ABD, Van
4Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Van

Kabakulak, çocukluk çağı bulaşıcı hastalıkları arasında çok sık görülen ve genellikle komplikasyonsuz iyileşen bir hastalıktır. Komplikasyon olarak meningoensefalit, orşit, epididimit, ooforit, pankreatit, nefrit, tiroidit, miyokardit, artrit gelişebilir. Trombositopeni kabakulak seyrinde nadir olarak ortaya çıkar. Kabakulak enfeksiyonu geçirmekte olan 10 yaşında kız hasta burun kanaması ve vücudunda döküntü şikayetleri ile getirildi. Fizik muayene ve laboratuar bulguları ile kabakulak enfeksiyonuna eşlik eden trombositopeni olarak kabul edildi. Hastaya 400 mg/kg/gün dozunda, 5 gün süreyle intravenöz immünglobülin uygulandı. Klinik ve laboratuar bulguların düzelmemesi üzerine 30 mg/kg/gün dozunda ağızdan metilprednizolon başlandı. 4 günlük steroid tedavisi sonrası (yatışının 10. günü) trombositopenisi düzeldi. Nadir görülen bu olgu literatür ışığında tartışıldı.

Anahtar Kelimeler: Kabakulak, trombositopeni

Ahmet Faik Öner, Şükrü Arslan, Ruhan Özer, Oğuz Tuncer. Mumps Associated with Thrombocytopenia: A Case Report. Van Med J. 1998; 5(4): 250-252
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale