E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Coexistence of Purulent Pericarditis and Thoracic Empyema (A case report) [Van Med J]
Van Med J. 2009; 16(4): 139-142

Coexistence of Purulent Pericarditis and Thoracic Empyema (A case report)

Hasan Ekim1, Dolunay Odabaşı1, Mustafa Tuncer2, Bulent Özbay3
1Yüzüncü Yıl University, Department of Cardiovascular Surgery, Van, Turkey.
2Yüzüncü Yıl University, Department of Cardiology, Van, Turkey.
3Yüzüncü Yıl University, Department of Pulmonary Diseases, Van, Turkey.

Background: Purulent pericarditis is a rare entity in the developed countries. Coexistence of purulent pericarditis and thoracic empyema is rare. Here we report an adult patient with concomitant purulent pericarditis and thoracic empyema caused by Streptococcus pneumonia as an initial presentation of cardiac tamponade. Case presentation: A 20-year-old male patient was admitted with pleuritic chest pain and shortness of breath. Chest radiograph showed an enlarged cardiac silhouette and pleural effusion. An emergency echo-guided pericardiocentesis was performed and his condition rapidly improved. The day after admission he deteriorated clinically. Repeated echocardiography showed increased effusion with right atrial collapse, features consistent with tamponade. Right thoracotomy was performed and a pericardial window was created to relieve tamponade. The thickened parietal and visceral pleura were decorticated. Streptococcus pneumonia was isolated in the empyema culture. Postoperative recovery was uneventful. Approximately 15 days after discharge, he was hospitalized again due to recurrent chest pain and shortness of breath. Pericardiectomy was performed via median sternotomy. The postoperative recovery was uneventful. He was discharged from the hospital on postoperative day 15. Conclusion: Purulent pericarditis is a rare, life-threatening condition that is most often resulting from the contiguous spread of infection. If its origin is related to thoracic empyema, trapping lung may be developed in conjunction with effusive-constrictive pericarditis and cardiac tamponade, as in this case. The delay in an appropriate surgical procedure can cause complications leading to death.

Keywords: Purulent Pericarditis, Empyema, Tamponade

Pürülan Perikardit ve Torasik Ampiyemin Birlikte Bulunması Olgu Sunumu

Hasan Ekim1, Dolunay Odabaşı1, Mustafa Tuncer2, Bulent Özbay3
1Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kalp Damar Cerrahi Ana Bilim Dalı, Van
2Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Van
3Yüzüncü Yıl University, Department of Pulmonary Diseases, Van, Turkey.

Giriş: Gelişmiş ülkelerde pürülan perikardit ender rastlanır. Pürülan perikarditin ve torasik ampiyemin birlikte bulunması daha da enderdir. streptococcus pneumonia’nın neden olduğu ve ilk bulgusu kardiyak tamponad olan, pürülan perikardit ile torasik ampiyemin birlikte olduğu bir yetişkin olguyu sunuyoruz. Olgu sunumu: Yirmi yaşında bir erkek hasta plöritik göğüs ağrısı ve nefes darlığı yakınmalarıyla kabul edildi. Göğüs radyografisinde plevral effüzyon vardı ve kalp gölgesi genişlemişti. Acilen ekokardiyografi eşliğinde perikardiyosentez uygulandı ve hemen düzeldi. Kabul edildiğinin ertesi günü klinik durumu kötüleşti. Tekrarlanan ekokardiyografi artmış perikardiyal effüzyon ve atriyal kollaps gibi tamponadla uyumlu bulgular gösterdi. Sağ torakotomi uygulanarak ve perikardiyal pencere açılarak tamponad giderildi. Kalınlaşan paryetal ve visseral plevra dekortike edildi. Kültürde Streptococcus pneumonia üredi. Postoperatif dönem olaysız geçti. Taburcu edildikten yaklaşık 15 gün sonra tekrarlayan göğüs ağrısı ve dispne nedeniyle tekrar hastaneye yatırıldı. Medyan sternotomi yapılarak perikardiyektomi yapıldı. Postoperatif dönem olaysız geçti. Operasyondan 15 gün sonra taburcu edildi. Sonuç: Pürülan perikardit ender rastlanan ve yaşamı tehdit eden bir durum olup, sıklık komşuluk yoluyla yayılan enfeksiyondan kaynaklanır. Eğer torasik ampiyemden kaynaklanıyorsa, olgumuzda olduğu gibi effüsiv-konstriktif perikardit ve kardiyak tamponad ile birlikte küskün akciğer gelişebilir. Uygun bir cerrahi girişimde gecikme öldürücü komplikasyonlara yol açabilir.

Anahtar Kelimeler: Pürülan Perikardit, Ampiyem, Tamponad

Hasan Ekim, Dolunay Odabaşı, Mustafa Tuncer, Bulent Özbay. Coexistence of Purulent Pericarditis and Thoracic Empyema (A case report). Van Med J. 2009; 16(4): 139-142
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale