E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
The Relationship between Salmonella Infecton and Coronary Artery Disease [Van Med J]
Van Med J. 2001; 8(4): 120-124

The Relationship between Salmonella Infecton and Coronary Artery Disease

Recep Demirbağ1
Van Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği

Aim: Atherosclerosis is the main underlying cause of coronary artery disease (CAD), Numerous studies have reported that infection may be a risk factor for atherosclerosis. There have been numerous seroepidemiological studies an association between infection and CAD. In this study was investigated at having frequency of salmonella typhy infection with CAD and compare without CAD. Method: Forty patients (35 M, 5 F, mean age 54.1+8.46 years) with CAD and forty patients (24 M, 16 F, mean age 50.7+7.7 years) without CAD were included in the study. Patients whose salmonella typhy O (TO) antibody titre is down 1/200 and whose salmonella typhy H (TH) antibody is 1/200 and up, had been accepted as salmonella typhy infection. According to American heart society’s spell system if > % 50 narrowness had been found anyone coronary segment is accepted with CAD, and none of coronary segment which hadn’t been established narrowness, is accepted without CAD. Results: No statistically significant difference existed between groups for age, smoking, hypertension, diabetes mellitus, family history of heart disease, hematocrit and blood cholesterol levels. Female sex in without CAD group and having frequency of myocardial infarcts in female sex was observed in as a significant difference (p<0.05). Antibody titre of TH 1/200 and up was found 22 patients with CAD and 21 patients without CAD(p>0.05). In addition, in group CAD; between patients who had had salmonella and who hadn’t been watched significant difference at involved coronary vessel number and mean narrowness percent. Conclusion: In conclusion, this study was suggested that they’re no difference CAD on patients who had had salmonella infection.

Keywords: coronary artery disease, salmonella infection

Salmonella Enfeksiyonu İle Koroner Arter Hastalığı Arasındaki İlişki

Recep Demirbağ1
Van Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Van

Amaç: Ateroskleroz koroner arter hastalığının(KAH) altta yatan en önemli sebebidir. Yapılan çalışmalarda aterosklerozda inflamasyonun rol aldığı bilinmektedir. Bununla ilgili olarak pek çok mikroorganizma üzerinde çalışma yapılmıştır. Bu çalışmamızda daha önceden yapılmamış olan, KAH olan ve olmayan hastalar arasındaki salmonella enfeksiyonu geçirme sıklığı açısında fark olup olmadığını araştırdık. Metod: Çalışmaya koroner arter hastalığı olan (35 E, 5 K, Yaş ort.: 54.1+8.46) 40 ve olmayan (24 E, 16 K, Yaş ort.: 50.7+7.7) 40 olgu alındı. Salmonella typhi O(TO) antikor titresi 1/200 altında ve salmonella typhi H(TH) antikor 1/200 ve üzerinde olanlar salmonella typhi ile enfeksiyon geçirmiş olarak kabul edildi. Amerikan Kalp Cemiyetinin kotlama sistemine göre segmentlerden herhangi birinde ? %50 bir darlığın bulunması anlamlı koroner arter hastalığı, segmentlerden hiç birinde darlık saptanmayanlar ise KAH olmayan grup olarak değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş, sigara kullanımı, hipertansiyon, diyabetes mellitus, ailede KAH öyküsü, hematokrit ve kan kolesterol değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Koroner hastalığı olmayan grupta kadın cinsiyet oranı, KAH olan grupta ise miyokardiyal infarktüs geçirme sıklığı daha fazla bulundu (p<0.05). Salmonella typhi H antikor titresi KAH olan 22, olmayan 21 hastada 1/200 ve üzerindeydi (p>0.05). Koroner hastalığı olan grupta salmonella geçiren ve geçirmeyenler arasında tutulan damar sayısı ve ortalama darlık yüzdesi anlamlı fark izlenmedi (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızın sonucu salmonella enfeksiyonu geçirmiş kişilerde KAH görülme sıklığı açısında fark olmadığı kanaatini uyandırmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Salmonella enfeksiyonları, koroner arter hastalıkları, inflamasyon

Recep Demirbağ. The Relationship between Salmonella Infecton and Coronary Artery Disease. Van Med J. 2001; 8(4): 120-124
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale