E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Medicolegal evaluation of commotio retinae resulting from blunt eye trauma: a case report [Van Med J]
Van Med J. 2017; 24(4): 364-366 | DOI: 10.5505/vtd.2017.29964

Medicolegal evaluation of commotio retinae resulting from blunt eye trauma: a case report

Ufuk Akın, Mehmet Sunay Yavuz, Gonca Tatar, Faruk Aydın
Department of Forensic Medicine, Manisa Celal Bayar University, Manisa, Turkey

The injury resulting from eye trauma cause significant social and economic loss on the basis of individual and community. A significant part of these injuries is caused by blunt eye trauma. The Guidelines for the Medico-legal evaluation of wounding crimes defined in Turkish Criminal Law states under the title of eye lesions that traumatic lesions (edema, laceration, dislocation, bleeding) of retinae cannot be treated by simple medical intervention. Our study aims to discuss traumatic lesions resulting from blunt eye injuries in medicolegal perspective, with the findings determined in a case who admitted our clinic with the request of the judicial report. In the medical documents of a 10 years old girl about whom is requested a judicial report because of her left eye injury resulting from blunt trauma, indicated following: During her examination in the first health care institution she admitted, abrasions around left eye and conjunctival hyperemia were detected, thereafter in the eye policlinic the commotio retinae was identified. If the initial examination findings are taken into consideration, one can conclude that injury is mild; therefore, it can be treated with basic medical interventions, however, commotio retinae diagnosis in subsequent examinations result in the inability of treatment of the injury with basic medical interventions. We think that making retinal assessment with fundus examination for the complete revelation of injury occurring in blunt eye trauma and accurate determination of resultant damage is important regarding contribution to legal procedure.

Keywords: blunt eye trauma, commotio retinae, forensic medicine

Künt göz travması sonucu gelişen commotio retinanın adli-tıbbi değerlendirmesi: olgu sunumu

Ufuk Akın, Mehmet Sunay Yavuz, Gonca Tatar, Faruk Aydın
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Adli Tıp Ana Bilim Dalı, Manisa

Göz travmaları sonucu meydana gelen yaralanmalar, birey ve toplum bazında önemli sosyal ve ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Bu yaralanmaların önemli bir kısmına ise künt göz travmaları neden olmaktadır. Ceza hukukunda, travma sonucu meydana gelen zararın doğru şekilde ortaya konulması; soruşturma ve yargılama aşamalarının sağlıklı ilerlemesinde, mağdurun hak kaybına uğramamasında ve yaralanmaya neden olan kişiye veya kuruma verilecek cezanın belirlenmesinde en önemli unsurlardan biridir. Türk Ceza Kanunu’nda Tanımlanan Yaralama Suçlarının Adli Tıp Açısından Değerlendirilmesi Kılavuzu’nda göz lezyonları başlığı altında retinanın travmatik lezyonlarının (ödem, laserasyon, dekolman, kanama) basit tıbbi müdahale ile giderilemeyeceği belirtilmektedir. Çalışmamızda, maruz kaldığı künt göz travması sonucu adli rapor düzenlenmesi istemi ile kliniğimize başvuran olguda saptanan bulgular eşliğinde, künt göz yaralanmaları sonucu oluşan travmatik lezyonların medikolegal açıdan tartışılması amaçlanmıştır. Künt travma sonucu sol gözünde meydana gelen yaralanma nedeniyle hakkında adli rapor düzenlenmesi istenen 10 yaşındaki kız olguya ait tıbbi belgelerde; ilk müracaat ettiği sağlık kuruluşunda yapılan muayenesinde, sol göz etrafında abrazyonlar ve konjonktivada hiperemi tespit edildiği, daha sonra göz polikliniğinde yapılan muayenelerinde sol gözde commotio retina saptandığı belirtilmiştir. İlk muayene bulguları dikkate alındığında, yaralanmanın basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek nitelikte hafif derecede olduğu kararına varılacakken, sonraki muayenelerde saptanan commotio retina tanısı, yaralanmanın basit bir tıbbi müdahale ile giderilemeyeceği sonucunu doğurmuştur. Künt göz travmalarında meydana gelen yaralanmanın eksiksiz olarak ortaya konulması için mutlaka fundus muayenesi ile retina değerlendirmesinin yapılması ve meydana gelen zararın tam olarak tespit edilmesinin, adli sürece katkısı açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: künt göz travması, commotio retina, adli tıp

Ufuk Akın, Mehmet Sunay Yavuz, Gonca Tatar, Faruk Aydın. Medicolegal evaluation of commotio retinae resulting from blunt eye trauma: a case report. Van Med J. 2017; 24(4): 364-366

Corresponding Author: Mehmet Sunay Yavuz, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale