E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
The Comparison of Clinical Features of Acute Appendicitis in Childs, Adults and Elderly Population [Van Med J]
Van Med J. 2000; 7(4): 133-137

The Comparison of Clinical Features of Acute Appendicitis in Childs, Adults and Elderly Population

Çetin Kotan1, Burhan Köseoğlu2, İbrahim Barut3, Abbas Aras4, Salim Bilici5, Reşit Sönmez3
1Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD. VAN
2Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi ABD. VAN
3Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD. VAN
4Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD. VAN
5Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi ABD. VAN
6Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD. VAN

Acute appendicitis may caused morbidity and mortality because of high perforation ratio especially at the early childhood and elderly patients. At this study we retrospectively evaluated 84 patients who were operated at the pediatric surgery clinic and 176 patients who were operated at the General Surgery Clinic. Perforation rate was found as 50 % in patients younger than 15 years age and 41.5 % in patients older than 16 years age. There was no statistically significant difference between the perforation rates of the groups. Perforation rate was 86 % in 0-4 years age group and 83 % in patients older than 60 years age group. Complications like ileus, intra-abdominal abscess and sepsis were found significiantly higher in pediatric group. Mortality rate was higher in pediatric group (2.7 %) compare to adult group (0.77 %). Hospital stay time was significantly longer in 0-4 years age and older than 60 years age groups compare to the other groups.

Keywords: Acute appendicitis, perforation, complication, mortality, age.

Çocuk, Erişkin ve Yaşlı Populasyonda Akut Apandisitin Klinik Özelliklerinin Karşılaştırılması.

Çetin Kotan1, Burhan Köseoğlu2, İbrahim Barut3, Abbas Aras4, Salim Bilici5, Reşit Sönmez3
1Yüzüncü Yıl üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD, Van
2Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi ABD. VAN
3Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD. VAN
4Yüzüncü Yıl Üniv. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD, Van
5Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Van
6Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD. VAN

Akut apandisit, özellikle erken çocukluk çağı ve yaşlı populasyonda yüksek perforasyon oranı nedeni ile morbidite ve mortalite nedeni olabilmektedir. Çalışmamızda Genel Cerrahi ve Çocuk Cerrahisi Kliniklerinde ameliyat edilen akut apandisitli olgular, perforasyon, postoperatif komplikasyon, mortalite oranları ve hastanede yatış süreleri parametreleri açısından karşılaştırıldı. Çalışma peryodunda çocuk cerrahisi kliniğinde ameliyat edilen 84 ve genel cerrahi klniğinde ameliyat edilen 176 olgu retrospektif olarak incelendi. Onbeş yaş altı grupta perforasyon oranı % 50, 16 yaş üstü grupta ise % 41.5 olarak bulundu. Perforasyon oranı açısından gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Yaş gruplarına göre perforasyon oranları incelendiğinde 0-4 yaş grubunda % 86, 60 yaş üstü grupta ise % 83 perforasyon oranı bulundu. Pediatrik gruptaki olgularda yedi günden uzun süren adinamik ileus, mekanik intestinal obstrüksiyon, intraabdominal apse ve sepsis komplikasyonları erişkin gruba göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Erişkin grupta ise akciğer komplikasyonları anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Pediatrik grupta mortalite oranı (% 2.7) erişkin gruba göre (% 0.77) anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Hastanede yatış süresi 0-4 ve 60 yaş üstü gruplarında diğer alt gruplara göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu.

Anahtar Kelimeler: Akut apandisit, perforasyon, komplikasyon, mortalite, yaş.

Çetin Kotan, Burhan Köseoğlu, İbrahim Barut, Abbas Aras, Salim Bilici, Reşit Sönmez. The Comparison of Clinical Features of Acute Appendicitis in Childs, Adults and Elderly Population. Van Med J. 2000; 7(4): 133-137
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale