E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Diagnostic evaluation of children admitted to pediatric cardiology outpatient department due to chest pain [Van Med J]
Van Med J. 2019; 26(2): 146-152 | DOI: 10.5505/vtd.2019.48658

Diagnostic evaluation of children admitted to pediatric cardiology outpatient department due to chest pain

Ahmet İrdem1, Ensar Duras1, Soner Sazak1, Muhammet Nurullah Yakut1, Taciser Uysal2, Hasan Dursun1
1University of Health Sciences, Okmeydani Training and Research Hospital, Pediatric Clinics, Istanbul, Turkey
2University of Health Sciences, Okmeydani Training and Research Hospital, Child Psychiatry, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Chest pain is a common complaint in children.However, cardiac chest pain is rarely seen.The aim of our study was to determine the diagnostic reasons in children who applied to the pediatric cardiology clinic for chestpain.
METHODS: 210 cases were enrolled in the pediatric cardiology outpatient clinic between March 2017 and October 2017 with a chest pain complaint.The patients were aged between 3-18 and 111 of them were female and 99 of them were male.Family history,pathologic findings in the examinations,drug use history,electrocardiography and echocardiography results were recorded from the patients' files. The data is evaluated statistically,the etiologic causes and the frequency of the diagnoses and the distributions according to sex and age were examined from the files of the patients.SPSS 22.0 program was used in the analysis.
RESULTS: It was found that chestpain occurred most frequently at rest(66.1%) and at the left side sternum(70.7%).Musculoskeletal(43.8%),idiopathic(28.1%) and psychogenic(14.7%) causes were the most common reasons of chest pain.In one patient cardiac(0.5%) chestpain was detected.Psychogenic chest pain was seen more frequently in girls(54.8%).It is found that most frequent psychogenic causes were depression(68%),anxiety disorder(25.6%) and panic attack.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Only a small proportion of childhood chest pain is cardiac-dependent.Idiopathic,musculoskeletal and psychogenic causes should be kept in mind as the cause of chest pain.The finalization of the diagnosis is crucial to relieve the anxiety of the patient and his family and to give correct treatment.Referral to the cardiology unit may not always be an appropriate option as it increases the concerns of the family and may result in expensive long-term evaluations.

Keywords: child, chest pain, non-cardiac, psychosomatic

Çocuk kardiyoloji polikliniğine göğüs ağrısı nedeniyle başvuran çocukların tanısal yönden değerlendirilmesi

Ahmet İrdem1, Ensar Duras1, Soner Sazak1, Muhammet Nurullah Yakut1, Taciser Uysal2, Hasan Dursun1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, İstanbul, Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Psikiyatrisi, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Göğüs ağrısı çocuklarda sık görülen bir yakınmadır. Fakat kardiyak kökenli göğüs ağrısı çok az görülmektedir. Çalışmamızın amacı, çocuk kardiyoloji polikliniğine göğüs ağrısı nedeniyle başvuran çocuklarda tanısal nedenlerin belirlenmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya Çocuk Kardiyoloji polikliniğine Mart 2017-Ekim 2017 tarihleri arasında göğüs ağrısı yakınmasıyla başvuran yaşları 3-18 arasında değişen 111’i kız, 99’u erkek olmak üzere 210 vaka alındı. Hastaların dosyalarından öz-soygeçmiş özellikleri, muayenelerindeki patolojik bulguları, ilaç kullanım öyküleri, elektrokardiyografi ve ekokardiyografi sonuçları kaydedildi. Bu veriler istatistiksel olarak değerlendirildi, hastaların dosyalarından etiyolojik nedenler ve tanıların sıklıkları ile cinsiyete ve yaşa göre dağılımları incelendi. Analizlerde SPSS 22.0 programı kullanıldı.
BULGULAR: Vakalarda göğüs ağrısının en sık istirahat halinde iken (%66,1) ve sternum solunda (%70,7) ortaya çıktığı saptandı. Göğüs ağrısı nedenleri ise en sık sırasıyla kas-iskelet sistemi (%43,8), idiyopatik (%28,1) ve psikojenik (%14,7) nedenlere bağlı olduğu görüldü. Bir hastada ise kardiyak nedenli (%0,5) göğüs ağrısı saptandı. Psikojenik nedenli göğüs ağrıları kızlarda daha sık (%54,8) olarak görüldü. Psikojenik nedenlerden depresyon (%68), anksiyete bozukluğu (%25,6) ve panik atak (%6,4) saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çocukluk çağı göğüs ağrılarının çok az bir kısmı kardiyak nedenlidir. İdiyopatik nedenler, kas-iskelet sistemi kaynaklı nedenlerin yanı sıra psikojenik nedenler de göğüs ağrısı nedeni olarak akılda tutulmalıdır. Tanının kesinleştirilmesi hasta ve ailesinin endişesini gidermek ve doğru tedaviyi uygulamak için çok önemlidir. Ayrıca bu çocukların kardiyolojiye rutin sevkleri ailenin kaygılarını daha çok arttırabileceğinden ve uzun süren pahalı değerlendirmelere neden olacağından her zaman iyi sonuç vermeyebilir.

Anahtar Kelimeler: çocuk, göğüs ağrısı, kardiyak kökenli olmayan, psikosomatik

Ahmet İrdem, Ensar Duras, Soner Sazak, Muhammet Nurullah Yakut, Taciser Uysal, Hasan Dursun. Diagnostic evaluation of children admitted to pediatric cardiology outpatient department due to chest pain. Van Med J. 2019; 26(2): 146-152

Corresponding Author: Ensar Duras, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale