E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Evaluation of the smile esthetic index of patients in Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Dentistry [Van Med J]
Van Med J. 2018; 25(3): 360-366 | DOI: 10.5505/vtd.2018.50103

Evaluation of the smile esthetic index of patients in Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Dentistry

Hacer Şahin Aydınyurt1, Ersen Bilgili2
1Van Yuzuncu Yil University Faculty Of Dentistry Department Of Periodontology, Van, Turkey
2Tracy University Faculty Of Dentistry Department Of Oral And Maxillofacial Radiology, Edirne, Turkey

INTRODUCTION: Aesthetic perception varies from person to person. It is accepted that personal experience and social environmental are influential on the aesthetic perception of the person. Various methods are used to apply aesthetic properties to the dentofacial structure. The most recent of these methods is the evaluation of the smile esthetic index (SEI). The purpose of this study is to evaluate the smile aesthetics of patients by using SEİ in Van Yüzüncü Yıl University.
METHODS: A total of 100 patients, 50 female and 50 male, were included in this study. The smile aesthetics were evaluated according to the criteria of SEI on the photographs taken from the patients.
RESULTS: According to the results obtained, men's SEI scores were found to be higher than women, although not statistically significant. There was no statistically significant difference between the age groups in terms of SEI score. Mean SEI score was calculated as 6.545 in this study. Factors that are most frequently encountered by the individuals participating in this study and which negatively affect aesthetics were; absence of the correct facial midline, correct toot/crown alignment, existence of visible diastema and interdental papillary loss.
DISCUSSION AND CONCLUSION: SEI is a clinically applicable index that evaluates soft and hard tissues together and most importantly reveals objective values. This is the first study in the literature SEI with clinically applied, comparing male-female and age-group assessments. It should be considered that smile aesthetics is an important factor and it is thought that further literature study is needed.

Keywords: smile esthetic, smile esthetic index, tooth, esthetic

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne başvuran hastaların gülüş estetik indeksinin değerlendirilmesi

Hacer Şahin Aydınyurt1, Ersen Bilgili2
1Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ad, Van, Türkiye
2Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş Ve Çene Radyolojisi Ad,edirne, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Estetik algı, kişiden kişiye değişmektedir. Kişisel deneyimler ile sosyal çevrenin bireyin estetik algısında etkili olduğu kabul edilmektedir. Yüz estetiğinde ise gözler kadar ağız bölgesinin de önemli olduğu literatürde belirtilmektedir. Estetik özelliklerin dentofasiyal yapılara uygulanmasında değişik yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden en yenisi Rotundo ve ark. tarafından geliştirilen gülüş estetik indeksi (GEİ) değerlendirilmesidir. Bu çalışmanın amacı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne başvuran hastaların gülüş estetiğinin GEİ kullanılarak değerlendirilmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 50 kadın, 50 erkek olmak üzere toplam 100 hasta dahil edilmiştir. Hastalardan alınan fotoğraflar üzerinde GEİ kriterlerine bağlı kalarak gülüş estetiği değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre erkeklerin GEİ skorları kadınlara göre istatistiksel olarak anlamlı olmasa da daha yüksek bulunmuştur. Yaş grupları arasında GEİ skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Çalışmaya katılan toplam 100 bireyin GEİ skoru 6.545 olarak hesaplanmıştır. Bu çalışmaya katılan bireylerin en sık karşılaştığı ve estetiği olumsuz etkileyen faktörlerin; doğru yüz orta hattına sahip olunmaması, diş kron uyumsuzlukları, diastema ve interdental papil kaybına bağlı olduğu tespit edilmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: GEİ, klinikte uygulanabilen, yumuşak ve sert dokuları bir arada değerlendiren ve en önemlisi objektif değerler ortaya koyan bir indekstir. Bu çalışma GEİ’ nin klinik olarak uygulandığı, kadın-erkek ve yaş grubuna göre değerlendirmelerinin karşılaştırıldığı literatürdeki ilk çalışmadır. Gülüş estetiğinin hem sağlık hem de sosyal ihtiyaçların belirlenmesinde önemli bir faktör olduğu göz önüne alınmalıdır ve bu konuda daha fazla literatür çalışmasına ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: gülüş estetiği, gülüş estetik indeksi, diş, estetik

Hacer Şahin Aydınyurt, Ersen Bilgili. Evaluation of the smile esthetic index of patients in Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Dentistry. Van Med J. 2018; 25(3): 360-366

Corresponding Author: Hacer Şahin Aydınyurt, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale