E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Effect On The Lipid Peroxidation Of Chemotherapy In Patients With Cancer [Van Med J]
Van Med J. 2002; 9(2): 56-59

Effect On The Lipid Peroxidation Of Chemotherapy In Patients With Cancer

Haluk Dülger1, Süleyman Alıcı2, M. Ramazan Şekeroğlu3, Tevfik Noyan4, Ahmet Yalçınkaya3
1Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya
2İç Hastalıkları ABD
3Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya
4Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya

It has been known that free radicals and lipid peroxides play an important role in the pathogenesis of a lot of disease. In this study, it was investigated levels of serum glucose t.protein, trigliserid and MDA which is from products of lipid peroxidation in 21 patients who were diagnosed with cancer and not given chemotherapy and radiotherapy before treatment and after second chemotherapy cycles and compared to serum glucose t.protein, trigliserid, MDA levels of control group. The study included 21 individuals (10 men and 11 women) as patients and controls. Mean age (year) of patients was 52.61?15.68, and 47.00?4.37 in controls. Of the patients 39% had GIS tumors, 34% breast tumor, and 27% other tumors. In patient group, mean MDA levels were found to be 9.01?2.52 nmol/ml, and 8.90?2.74 nmol/ml in pretreatment and after two cycles chemotherapy, respectively. Mean MDA level of controls was 3.94?1.41 nmol/ml in patients. There was no significant difference between MDA levels of pretreatment and after two cycles chemotherapy (p>0.05). There was a significant difference between MDA levels of patient and control groups (p<0.001). This study demonstrated that in cancer patients, the levels of serum MDA were apparently higher than those of healthy individuals, however, there was no significant alteration in serum MDA level after two cycles chemotherapy.

Keywords: Cancer, chemotherapy, malonildialdehit

Kanserli Hastalarda Kemoterapinin Lipid Peroksidasyonu Üzerine Etkisi

Haluk Dülger1, Süleyman Alıcı2, M. Ramazan Şekeroğlu3, Tevfik Noyan4, Ahmet Yalçınkaya3
1Yüzüncü Yıl Üniv. Tıp Fak. Biyokimya AD, Van
2Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları AD, Van
3Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya
4Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, Van

Serbest radikaller ve bu radikallerin etkisiyle oluşan lipid peroksitlerinin pek çok hastalığın patogenezinde rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmada kanser tanısı konmuş ve önceden kemoterapi ve radyoterapi almamış 21 hastada tedavi öncesi ve ikinci kemoterapi siklüsü sonrası olmak üzere lipid peroksidasyon ürünlerinden serum malonildialdehit (MDA), glukoz, t. protein ve trigliserid düzeyleri araştırılarak kontrol grubu serum MDA, glukoz, t. protein ve trigliserid düzeyleri ile karşılaştırıldı. Hasta ve kontrol gruplarının 10’u erkek, 11’i kadındı. Yaş ortalaması (yıl olarak) hasta grubunda 52.61?15.68, kontrol grubunda ise 47.00?4.37 idi. Hastaların %39’u gastrointestinal sistem tümörü, %34'ü meme tümörü ve %27'si diğer tümörlere sahipti. Hasta grubunda tedavi öncesi ve ikinci siklüs kemoterapi sonrası ortalama MDA düzeyleri sırasıyla 9.01?2.52 nmol/ml ve 8.90?2.74 nmol/ml idi. Kontrol grubunun ortalama MDA düzeyi 3.94?1.41 nmol/ml idi. Hasta grubunda tedavi öncesi ve ikinci siklüs kemoterapi sonrası MDA düzeyleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Kontrol grubu ile hasta grubu MDA düzeyleri istatiksel olarak karşılaştırıldığında anlamlı fark saptandı (p<0.001). Bu çalışma kanserli hastalarda serum MDA düzeylerinin sağlıklı bireylere göre belirgin olarak yüksek olduğunu, ancak iki kemoterapi seansı sonunda serum MDA düzeyinde anlamlı bir değişikliğin olmadığını göstermiştir.

Anahtar Kelimeler: Kanser, kemoterapi,malonildialdehit

Haluk Dülger, Süleyman Alıcı, M. Ramazan Şekeroğlu, Tevfik Noyan, Ahmet Yalçınkaya. Effect On The Lipid Peroxidation Of Chemotherapy In Patients With Cancer. Van Med J. 2002; 9(2): 56-59
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale