E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Anxiety in Dental Implant Surgery: Literature Review [Van Med J]
Van Med J. 2017; 24(4): 415-419 | DOI: 10.5505/vtd.2017.60362

Anxiety in Dental Implant Surgery: Literature Review

Levent Ciğerim1, Saadet Çınarsoy Ciğerim2
1Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Van Yuzuncu Yil University, Faculty of Dentistry, Van, Turkey
2Department of Orthodontics, Van Yuzuncu Yil University, Faculty of Dentistry, Van, Turkey

Anxiety is defined as stress, nervousness, anxiety caused by the activation of the autonomic nervous system as an answer to the body in the event of an impending threat or danger. Dental treatments cause anxiety in varying amounts and among these treatments oral surgery procedures are usually those that cause high anxiety. Dental implant surgery is one of the most common oral surgery procedures performed today and is widely practiced. It is expected that the surgeon will experience less stress and anxiety in patients because it is a relatively easy procedure for surgeons. However, existing information suggests that implant placement is associated with high anxiety which is closely related to anticipated, experienced, and remembered pain. Questionnaires and scales are frequently used in the evaluation of anxiety.With these methods, both dental anxiety and state and trate anxiety can be evaluated. In our study, it was aimed to determine the severity and frequency of anxiety related to implant surgery in patients. In anxiety evaluations related to implant surgery, anxiety appears to be high before surgery and anxiety is generally higher in women than in men. Implant surgery is not a mandatory procedure but depends on the patient's wishes and preferences. Since a current treatment option is frequently used today, monitoring a protocol that minimizes the anxiety of the individual before the implant surgery will bring the patient's compliance to the highest level. This is important for the success of the procedure, patient-physician satisfaction and relationship.

Keywords: dental implant, anxiety, dental anxiety, implant surgery, implant placement

Dental İmplant Cerrahisinde Anksiyete: Literatür Derlemesi

Levent Ciğerim1, Saadet Çınarsoy Ciğerim2
1Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı, Van
2Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ortodonti Anabilim Dalı, Van

Anksiyete yaklaşan bir tehdit veya tehlike durumunda vücudun bir cevabı olarak otonom sinir sisteminin aktive olması ile oluşan stres, sinirlilik, endişe hali olarak tanımlanır. Dental tedaviler değişen miktarlarda anksiyeteye sebep olur ve bu tedaviler arasında ağız cerrahisi işlemleri genellikle yüksek anksiyeteye sebep olur. Dental implant ameliyatları günümüzde sık gerçekleştirilen ağız cerrahisi işlemlerinden biridir ve yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Cerrahlar için nispeten kolay bir işlem olması sebebiyle, implant cerrahisinin hastalarda daha az stres ve anksiyete oluşturması beklenir. Ancak var olan bilgiler implant yerleştirmenin yüksek anksiyete ile ilişkili olduğunu ve bunun da beklenen, deneyimlenen ve hatırlanan ağrı üzerinde yakından ilişki olduğunu göstermektedir. Anksiyetenin değerlendirilmesinde sıklıkla anket ve skalalar kullanılmaktadır. Bu yöntemler ile gerek dental anksiyete gerekse durum ve süreklilik anksiyetesi değerlendirilebilmektedir. Çalışmamızda, hastalardaki implant cerrahisiyle ilişkili anskiyetenin şiddeti ve sıklığının belirlenmesi amaçlanmıştır. İmplant cerrahisiyle ilişkili anksiyete değerlendirmelerinde anksiyetenin ameliyat öncesinde yüksek olduğu görülmektedir ve genel olarak kadınlarda anksiyete erkeklere göre daha yüksektir. İmplant cerrahisi zorunlu bir işlem olmayıp hasta isteği ve tercihine bağlıdır. Günümüzde çok sık uygulanan, güncel bir tedavi seçeneği olması sebebiyle hekimin veya cerrahın implant ameliyatı öncesinde bireylerin anksiyetelerini minimuma indirecek bir protokol izlemesi hastanın uyumunu en yüksek seviyeye çıkaracaktır. Bu da işlemin başarısı, hasta-hekim memnuniyeti ve ilişkisi açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler: dental implant, anksiyete, dental anksiyete, implant cerrahisi, implant yerleştirilmesi

Levent Ciğerim, Saadet Çınarsoy Ciğerim. Anxiety in Dental Implant Surgery: Literature Review. Van Med J. 2017; 24(4): 415-419

Corresponding Author: Levent Ciğerim, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale