E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
A Rare Cause of Dysphagia: Ethmochoanal Polyp [Van Med J]
Van Med J. 2016; 23(1): 110-112 | DOI: 10.5505/vtd.2016.69020

A Rare Cause of Dysphagia: Ethmochoanal Polyp

Saffet Kılıçaslan1, Mehmet Hafit Gür1, Sinan Uluyol1, Nazım Bozan2
1Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Kliniği, Van, Türkiye
2Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Van

Choanal polyps are rarely seen and they rarely comprise clinical signs of dysphagia and dyspnea. 21-year-old female patient with the complaints of dysphagia caused by ethmochoanal polyp was presented and discussed with the literature. 21-year-old female patient who had dysphagia and feeling of mass in the throat for 3 months was admitted to our clinic. Endoscopic nasal examination revealed polypoid mass originating from the posterior side of middle turbinate and extending to the oropharynx. In treatment, patient underwent limited sinus surgery and polypoid mass was totally excised by posterior ethmoidectomy. Ethmochoanal polyps is an extremely rare cause of dysphagia and choanal polyps should be kept in mind in the differential diagnosis of dysphagia.

Keywords: Nasal polyps, dysphagia, sinus surgery

Disfajinin Nadir Bir Nedeni: Etmokoanal Polip

Saffet Kılıçaslan1, Mehmet Hafit Gür1, Sinan Uluyol1, Nazım Bozan2
1Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Kliniği, Van
2Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Van

Koanal polipler nadiren görülmekle beraber çok nadir olarak disfaji ve dispne kliniği oluşturular. 21 yaşındaki kadın hasta, disfaji nedeni olan etmokoanal polip tanısıyla literatür eşliğinde sunulmuştur. 21 yaşında kadın hasta 3 aydır var olan disfaji şikayeti ve boğazda kitle hissi ile kliniğimize başvurdu. Endoskopik muayenede sağ orta konka posteriorundan kaynaklanan ve orofarenkse uzanan polipoid kitle saptandı. Sınırlı endoskopik sinüs cerrahisi ile kitlenin posterior etmoid hücrelerden köken aldığı görüldü ve posterior etmoidektomi ile birlikte total eksizyon uygulandı. Disfaji nedeni olan etmokoanal polip oldukça nadir görülen bir durumdur ve disfaji ayırıcı tanısında koanal polipler akılda tutulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Nazal polip, disfaji, sinüs cerrahisi

Saffet Kılıçaslan, Mehmet Hafit Gür, Sinan Uluyol, Nazım Bozan. A Rare Cause of Dysphagia: Ethmochoanal Polyp. Van Med J. 2016; 23(1): 110-112
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale