E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Maternal and Perinatal Results of Pregnancies with Carbohydrate Metabolism Disorder [Van Med J]
Van Med J. 2008; 15(2): 44-50

Maternal and Perinatal Results of Pregnancies with Carbohydrate Metabolism Disorder

Mertihan Kurdoğlu1, Zehra Kurdoğlu1, Aydan Biri3
1Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı,
2Van Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

Aim: To compare the maternal and perinatal outcomes of pregnant women who have abnormal 50 gr oral glucose loading (OGL) test and normal 100 gr oral glucose tolerance test (OGTT) results with the ones who have gestational or overt diabetes. Material and Methods: The records of the pregnant women who had been followed and delivered with a diagnosis of any type of carbohydrate metabolism disorder at Gazi University Medical Faculty, Obstetrics and Gynecology Department between May 1997 and May 2002 were reviewed retrospectively. The patients were classified in three groups. The patients with abnormal OGL and normal OGTT were included into the group A (N=36) while gestational diabetic and overt diabetic ones were counted in group B (N=53) and group C (N=8) respectively. Results: Gestational complications such as preterm delivery, intrauterine growth restriction (IUGR) and polyhydramnios tended to be more common in group C than groups A and B (62.5%, 12.5%, 25% in group C; 11%, 2.7%, 2.7% in group A and 13.2%, 3.8%, 1.9% in group B respectively). Cesarean section rates were higher in group C than the groups A and B (75% compared with 52.7% and 39.6%, respectively). While 12.5% of the babies of the mothers found in group C needed intensive care unit, it was 2.7% in group A and 3.8% in group B. Five minute Apgar score found to be normal in all groups. Conclusion: When the fetomaternal and neonatal results of the patients who had only abnormal OGL and received no treatment and the patients with both abnormal OGL and OGTT who received treatment were compared with the ones of overt diabetics receiving a certain treatment protocol, the results were more negative in the last group. It is striking that although the results of the first group which we are particularly interested in, seemed generally to be more favorable than the others, the complication rates were found to be statistically indifferent between them.

Keywords: Carbnhydrate metabolism disorder, pregnancy, maternal and perinatal results

Karbonhidrat Metabolizma Bozukluğu Olan Gebeliklerin Maternal ve Perinatal Sonuçları

Mertihan Kurdoğlu1, Zehra Kurdoğlu1, Aydan Biri3
1Yüzüncü Yıl Universitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Van
2Yüzüncü Yıl Universitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Van
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

Amaç: Sadece 50 gr oral glikoz yükleme testi (OGL) bozuk olup 100 gr oral glikoz tolerans testi (OGTT) normal olan gebelerle, gestasyonel veya aşikâr diyabeti olan gebelerin maternal ve perinatal sonuçlarının karşılaştırılması. Yöntem: Mayıs 1997 ile Mayıs 2002 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı polikliniğinde takip edilen ve doğum yapmış, herhangi bir tipte karbonhidrat metabolizma bozukluğu tanısı almış gebelerin kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Hastalar üç gruba ayrıldı. Grup A 'ya anormal OGL, ancak normal OGTT’ si olanlar (N=36), grup B’ ye gestasyonel diyabetli hastalar (N=53) ve grup C’ ye aşikâr diyabetli hastalar (N=8) dâhil edildi. Bulgular: Preterm doğum, intrauterin gelişme geriliği ve polihidramnios gibi gebelik komplikasyonları grup C’ de grup A ve B’ den daha fazla olma eğiliminde idi (grup C’de sırasıyla % 62,5, % 12,5, % 25, grup A’da % 11, % 2,7, % 2,7 ve grup B’de % 13,2, % 3,8, % 1,9). Grup C’ de sezaryen ile doğum, grup A ve B’ ye göre daha fazla oranda tespit edildi (sırasıyla % 75’e karşılık % 52,7 ve % 39,6 ). Grup C içinde yer alan gebelerden doğan bebeklerin % 12,5’i yeni doğan ünitesine yatırılırken bu oran grup A’ da % 2,7 ve grup B’ de % 3,8 olarak izlendi. Tüm gruplarda 5. dakikada apgar skoru normal olarak değerlendirildi. Sonuç: Sadece OGL’ si bozuk olup tedavi verilmeyen hastalarla OGTT’ si de bozuk olarak tespit edilip tedavi başlanan hastaların fetomaternal ve neonatal sonuçları, aşikâr diyabeti olan ve belirli bir tedavi protokolü olan hastalarınkilerle karşılaştırıldığında, sonuçlar son grupta diğerlerine göre daha olumsuz bulunmuştur. Bu çalışmada özellikle ilgilendiğimiz ilk grubun sonuçlarının diğer gruplara göre genel olarak daha olumlu görünmesine rağmen yine de birçok komplikasyon yönünden diğer gruplardan istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklı olmadığı, dikkat çekicidir.

Anahtar Kelimeler: Karbonhidrat metabolizma bozukluğu, gebelik, maternal ve perinatal sonuçlar

Mertihan Kurdoğlu, Zehra Kurdoğlu, Aydan Biri. Maternal and Perinatal Results of Pregnancies with Carbohydrate Metabolism Disorder. Van Med J. 2008; 15(2): 44-50
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale