E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Effects Of Lıfe Style Modıfıcatıons On Echocardıographıc And Bıochemıcal Parameters In Prehypertensıve Patıents [Van Med J]
Van Med J. 2016; 23(4): 338-347 | DOI: 10.5505/vtd.2016.77487

Effects Of Lıfe Style Modıfıcatıons On Echocardıographıc And Bıochemıcal Parameters In Prehypertensıve Patıents

Yasemin Kaya1, Mehmet Yaman2, Ahmet Kaya2, Ahmet Karataş3, Zeki Yüksel Günaydın2, Adil Bayramoğlu2, Osman Bektaş2
1Ordu University Medicine Faculty Education and Research Hospital Department of Internal Medicine
2Ordu University Medicine Faculty Education and Research Hospital Department of Cardiology
3Ordu University Medicine Faculty Education and Research Hospital Department of Nephrology

INTRODUCTION: Recent studies show that the prevalence of prehypertension as a predictive of hypertension is common in both our country and worldwide and will increase.
We aimed to determine the effects of DASH diet and exercise treatment on clinical, biochemical and echocardiografic parameters in prehypertensive patients
METHODS: Subjects were 20 to 40 years old and had blood pressure of 120 to 139 mmHg/ 80 to 89 mmHg and< 120/80 mmHg. They were treated withDASH diet and exerciseduring 6 months. After treatment we evaluated the clinical, biochemical and echocardiografic parameters in prehypertensive and normotensive groups.
RESULTS: : It has been showen that the basal weight, GFR, OGTT and homocysteine in prehypertensive group were different from normotensive group. The responsive of blood pressure insulin, insulin resistance, GFR and homocysteine to DASH diet and exercise were beter in the prehypertensive group when compared to normotensive group. In our study there were 6 patients with diastolic dysfunction in prehypertensive group and no patients with diastolic dysfunction were found in normotensive group. After treatment 4 patient with diastolic dysfunction showed improvement.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Significant improvement in blood pressure, insulin, insulin resistance and homocysteine were found with DASH diet and exrecise in prehypertensive group when compared to normotensive group.
Further study with large number of participants are needed to determine effects of DASH diet and exercise on diastolic dysfunction in prehypertensive patients.

Keywords: prehypertension, diastolic dysfunction, life style modifications

Prehipertansif Hastalarda Yaşam Tarzı Değişikliklerin Ekokardiyografik Ve Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisi

Yasemin Kaya1, Mehmet Yaman2, Ahmet Kaya2, Ahmet Karataş3, Zeki Yüksel Günaydın2, Adil Bayramoğlu2, Osman Bektaş2
1Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Ordu,türkiye
2Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Ordu,türkiye
3Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nefroloji Anabilim Dalı, Ordu,türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Son yapılan çalışmalara göre hipertansiyonun habercisi olan prehipertansiyonun prevelansının ülkemizde, dünyada oldukça fazla olduğu tespit edilmiş ve gittikçe artacağı tahmin edilmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda prehipertansif hastalarda diyastolik disfonksiyona rastlanmıştır ve prehipertansiyonun kardiyovasküler hastalık oluşumunun başlangıç noktası olduğu tahmin edilmektedir Araştırmamızda, prehipertansif hastalarda kan basıncını kontrol altına almak ve hipertansiyona gidişi önlemek için önerilen DASHdiyeti ve egzersizinbiyokimyasal, klinik ve ön planda diyastolik olmak üzere tüm ekokardiyografik parametrelere etkisinin belirlenmesi amaçlandı
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ek bir hastalığı olmayan, 20- 40 yaş arası prehipertansif (kan basıncı 120/80- 140/90 mmHg; 13E, 5K) ve normotansif (kan basıncı 120/80 mmHg altında; 6E, 7K) iki gruba DASH diyeti ve egzersizverilerek tedavi öncesi ve sonrası klinik, laboratuvar değerlendirmesi ilediyastolik disfonksiyon için ekokardiyografik inceleme yapılarak, tedavinin bu parametreler üzerine etkisi ölçüldü.
BULGULAR: Sonuç olarak prehipertansif grubun vücut ağırlığı, GFR, homosistein ve OGTT açısından normotansif gruptan farklı olduğu; prehipertansif grubun DASH diyeti ve egzersiz tedavisine sistolik ve diyastolik kan basıncı, insülin düzeyi, insülin direnci, GFR ve homosistein açısından normotansif gruba göre daha iyi cevap verdiği; çalışma başında 17 prehipertansif hastanın 6’sında (%35.29) diyastolik disfonksiyon olduğu ve tedaviden sonra bunların 4 (%66.6)’ünün düzeldiği tespit edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: DASH diyeti ve egzersiz tedavisi ile prehipertansif grupta normotansif gruba göre yüksek olan DKB ve SKB’ı, insülin ve homosisteinin düzeyleri ve insülin direnci etkin olarak tedavi edilebilmektedir..
Prehipertansiflerde DASH diyeti ve egzersizin diyastolik disfonksiyon üzerine ne kadar etki ettiğini değerlendirmek için vaka sayısının fazla olduğu daha büyük bir çalışmaya ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Prehipertansiyon, diyastolik disfonksiyon, yaşam tarzı değişiklikleri

Yasemin Kaya, Mehmet Yaman, Ahmet Kaya, Ahmet Karataş, Zeki Yüksel Günaydın, Adil Bayramoğlu, Osman Bektaş. Effects Of Lıfe Style Modıfıcatıons On Echocardıographıc And Bıochemıcal Parameters In Prehypertensıve Patıents. Van Med J. 2016; 23(4): 338-347

Corresponding Author: Mehmet Yaman, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale