E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Etiopathogenesis of Acne Vulgaris [Van Med J]
Van Med J. 2018; 25(2): 260-267 | DOI: 10.5505/vtd.2018.85520

Etiopathogenesis of Acne Vulgaris

Sema Elibüyük Aksaç1, Serap Güneş Bilgili2, İbrahim Halil Yavuz2, Göknur Özaydın Yavuz2
1Health Sciences University, Van Training and Research Hospital, Dermatology Clinic, Van, Turkey.
2Department of Dermatology, Van Yuzuncu Yil University, Van, Turkey

Acne vulgaris is a disease of pilosebase unity which is seen generally in adolesans. Clinically lesions may appear chest, back and face and they can be mild comedonal form to cystic acne. The primary lesions of acne is comedon. Excess sebum production, abnormal follicle keratinisation, colonization of propniobacterium acnes and inflamatory mediators can play role the pathogenesis of acne. Sebaceous gland and its regulation( peroxisome proliferator activated receptors, growth hormon and insülin like growth factor regulate the sebaceous gland ) may cause the development of acne. In addition the sebaceous gland behave like a neuroendocrine-inflammatory organ which is activated corticotropin-releasing hormones in response to stress and normal functions. Pathogenic theories on acne is reviewed in this review.

Keywords: Acne, Propionibacterium acnes, etiology

Akne Vulgariste Etyopatogenez

Sema Elibüyük Aksaç1, Serap Güneş Bilgili2, İbrahim Halil Yavuz2, Göknur Özaydın Yavuz2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Van Eğitim Araştırma Hastanesi, Dermatoloji Kliniği, Van
2Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dermatoloji Anabilim Dalı, Van

Akne vulgaris genellikle adölesan dönemde görülen pilosebase ünitenin bir hastalığıdır. Klinik olarak lezyonlar yüz, göğüs ve sırtta hafif komedonal formdan kistik akneye kadar değişkenlik gösterebilir. Aknenin primer lezyonu komedondur. Aşırı sebum üretimi, anormal foliküler keratinizasyon, Propionibacterium acnes kolonizasyonu ve inflamatuvar medyatörlerin salınımı aknenin patogenezinde rol oynar. Sebase bezler ve bu bezlerin aktivitesini düzenleyen peroksizom proliferatör aktivasyon reseptörleri, büyüme hormonu ve insülin benzeri büyüme faktörü akne gelişiminde rol oynar. Ayrıca sebase bez, stres ve normal fonksiyonlara yanıt olarak kortikotropin salan hormonları aktive ederek nöroendokrin-inflamatuvar bir organ gibi davranır. Bu derlemede akne etyopatogenezi ile ilgili teoriler sunulmuştur..

Anahtar Kelimeler: Akne, Propionibacterium acnes, etyoloji

Sema Elibüyük Aksaç, Serap Güneş Bilgili, İbrahim Halil Yavuz, Göknur Özaydın Yavuz. Etiopathogenesis of Acne Vulgaris. Van Med J. 2018; 25(2): 260-267

Corresponding Author: Sema Elibüyük Aksaç, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale