E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Effect of topical adrenalin on the development of myringosclerosis after myringotomy [Van Med J]
Van Med J. 2019; 26(2): 242-247 | DOI: 10.5505/vtd.2019.26566

Effect of topical adrenalin on the development of myringosclerosis after myringotomy

şeyda belli1, Erol Egeli2, Murat Alper3
1University Of Health Science, Bagcılar Education And Research Hospital, Ear Nose Throat Clinic, İstanbul, Turkey
2University Of Abant İzzet Baysal, Düzce Medical Faculty, Ear Nose Throat Clinic, Düzce, Turkey
3University Of Health Science, Dışkapı yıldırım Beyazıt Education And Research Hospital, Pathology Clinic, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: In this study, the effects of adrenaline bleeding control on myringosclerosis (MS) development after myringotomy in experimental model were investigated.
METHODS: Sixteen Wistar-Albino healthy male rats were used in the experiment. The right and left ear of each rat were accepted as the control group and the ears were divided into 4 groups. Group 1: 8 rats, examined 48 hours after Miringotomy, with adrenaline applied to the left ear. Group 2: 8 rats, examined 120 hours after miringotomy, with adrenaline applied to the left ear. Group 3: 8 rats, examined 48 hours after miringotomy, with saline applied to the right ear. Group 4: 8 rats, examined 120 hours after miringotomy, with saline applied to the right ear.At the end of the experiment, ears of rats were examined otomicroscopically and histopathologically.
RESULTS: There was no statistically significant difference between the groups in terms of vascular dilatation, congestion, inflammatory cell, leukocyte count, mast cell degranulation, connective tissue increase and sclerosis.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In this study, we have investigated the view that hemorrhage from the margins of myringotomy and the development of inflammatory cell migration to the myringotomy site and the development of inflammation may contribute to the development of myringosclerosis. It is important that the local administration of adrenaline, by virtue of its vasoconstrictor effect, may reduce the amount of bleeding and thereby prevent the development of myringosclerosis. However, there is a need for wider working groups to determine its statistical significance.

Keywords: Myringotomy, Myringosclerosis, Adrenalin, Saline

Ratlarda topikal adrenalinin miringotomi sonrası miringosklerozis gelişimi üzerine etkisi

şeyda belli1, Erol Egeli2, Murat Alper3
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği, İstanbul
2Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Düzce
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada, deneysel modelde miringotomi sonrası adrenalin ile yapılan kanama kontrolünün serum fizyolojik uygulamasına göre, miringoskleroz (MS) gelişimi üzerine etkileri araştırıldı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Deneyde 16 tane Wistar-Albino sağlıklı, erkek rat kullanıldı. Her ratın sağ ve sol kulağı kendi içinde kontrol grubu kabul edilerek, çalışmada kulaklar 4 gruba ayrıldı. Grup1; sekiz ratın sol kulağına miringotomiden sonra adrenalin uygulandı ve kulaklar 48 saat sonra incelendi. Grup 2; sekiz ratın sol kulağına miringotomiden sonra adrenalin uygulandı ve kulaklar 120 saat sonra incelendi. Grup 3; sekiz ratın sağ kulağına miringotomiden sonra serum fizyolojik uygulandı ve kulaklar 48 saat sonra incelendi. Grup 4; sekiz ratın sağ kulağına miringotomiden sonra serum fizyolojik uygulandı ve kulaklar 120 saat sonra incelendi. Grup 1 ve grup 3 teki ratlar 48 saat sonra, grup 2 ve grup 4 teki ratlar 120 saat sonra otomikroskopik olarak ve timpanik membran kesitleri histopatolojik olarak incelendi.
BULGULAR: Gruplar arasında damar dilatasyonu, konjesyon, iltihabi hücre, lökosit sayısı, mast hücre degranülasyonu, bağ doku artışı ve skleroz açısından istatistiki olarak anlamlı bir fark saptanamadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmamızla, miringotomi kenarlarından kanama ile miringotomi sahasına inflamatuar hücre migrasyonun artması ve inflamasyonun ilerlemesiyle miringosklerozis gelişimine zemin hazırlayabileceği görüşünü araştırdık. Adrenalinin lokal olarak uygulanmasının, vazokonstrüktör etkisi sayesinde kanama miktarını azaltması ve bu yolla miringosklerozis gelişimini engelleyebileceği fikri önemlidir. Ancak bunun istatistiki olarak anlamlılığının tespit edilebilmesi için daha geniş çalışma gruplarına ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Miringotomi, Miringosklerozis, Adrenalin, Serum Fizyolojik

şeyda belli, Erol Egeli, Murat Alper. Effect of topical adrenalin on the development of myringosclerosis after myringotomy. Van Med J. 2019; 26(2): 242-247

Corresponding Author: şeyda belli, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale