E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Retrospective Investigation related with Organophosphate Poisoning [Van Med J]
Van Med J. 2000; 7(4): 163-168

Retrospective Investigation related with Organophosphate Poisoning

Cezmi Meral1, İlyas Tuncer2, Cevat Topal3, Hayati Ayakta1, Ahmet Durmuş4, Halis Aksoy5
1Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları A.B.D/ VAN
2Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları A.B.D/ VAN
3Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları A.B.D/ VAN
4Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları A.B.D, VAN
5Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları A.B.D/ VAN

Organophosphate poisoning which is frequently seen in rural and agricultural areas of undeveloped and devoloping countries, is an important cause of mortality and morbidity. In this study, 34 cases (23F, 11M) from Van and surrounding provinces with the diagnosis of organophosphate poisoning, who were followed up and treated in the clinic of internal Medicine between 1997-1999 in Yüzüncü Yıl University, Faculty of medicine, were retrospectively evaluated. Poisoning were frequent in female (F %68, M %32) and young population (mean age;F 21years and M 28.9years) and in summer seasons (%38). Most of cases were from rural areas (rural %61.7, center %39.3), and had taken pesticides via gastrointestinal (GİS) route %73 in order to commit suicide %64.7. Cinically muscarinic signs and symptoms (miosis %82.4, bradycardia %64.7, hypersalivation %52.9, abdominal cramp %52.9) were frequently seen. Most prominent nicotinic finding was respiratory depression that required mechanical respiratory support (%20.5). Mean inpatient duration was 6.7 (3-16) days, and the mortality rate was %5.8. At the admission to the hospital, there were leukocytosis in %70, leucopenia in %5.8, increase of ALT and ALT levels in %8.8 of cases, and in the 3 and 4th inpatient days all these parameters eventually became normal. The young age of cases, the goal of commit suicide, poisoning via GİS way and the fruquency in female population were the observations found noticible. As a conclusion, people, especially young and female population live in rural and agricultural areas should be educated about the severity of such poisoning, and the necessity of pesticides must be sold and controlled thereafter by concerning executive units should be pointed out.

Keywords: Organophosphate, poisoning

Organik Fosfor İntoksikasyonları ile ilgili Retrospektif Araştırma

Cezmi Meral1, İlyas Tuncer2, Cevat Topal3, Hayati Ayakta1, Ahmet Durmuş4, Halis Aksoy5
1Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları A.B.D/ VAN
2Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Gastroenteroloji Anabilim Dalı, Van
3Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları AD, Van
4Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları A.B.D, VAN
5Yüzüncü Yıl Üniv. Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ABD, Van

Organik fosfor intoksikasyonları, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde özellikle tarımla uğraşan ve kırsal bölgelerde sık görülmekte olup, önemli morbidite ve mortalite sebebidir. Bu çalışmada, 1997-1999 yılları arasında, Van ve çevre illerden organik fosfor zehirlenmesi tanısı ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye servisinde takip ve tedavi edilen 34 olgu (23K, 11E) retrospektif olarak incelendi. Zehirlenmeler, kadınlarda ve genç populasyonda yaz aylarında daha sıklıkla gözlenmekteydi. Olguların çoğu kırsal kesimdendi (kırsal %61.7, merkez %39.3), gastrointestinal (GİS) yol ile %73 ve intihar amacıyla %64.7 tarım ilacı almışlardı. Klinik olarak sıklıkla muskarinik bulgular görüldü (myozis %82.4, bradikardi %64.7, hipersalivasyon %52.9, abdominal ağrı %52.9). Nikotinik bulgulardan ise en sık görüleni mekanik ventilasyon gerektiren solunum depresyonuydu (%20.5). Hastanede yatış süresi ortalama 6.7 (3-16) gün ve hastane mortalite oranı %5.8’di . Olguların %70’inde lökositoz, %5.8’inde lökopeni, %8.8’inde ALT ve AST değerlerinde yükseklik mevcuttu ve bu parametreler 3-4 gün içerisinde normalleşti. Olguların daha çok genç yaş grubunda olması, intihar amacıyla, GİS yol ile zehirlenmeleri ve kadınlarda sık görülmesi dikkate değer bulundu. Sonuç olarak özellikle kırsal ve tarımsal bölgede yaşayan genç ve kadın populasyon olmak üzere tüm bireylerin, kitle erişim araçları ile bu tür zehirlenmeler konusunda aydınlatılması, ilgili kurumlarca pestisidlerin satılması ve kullanılması ile ilgili denetimlerin yapılması gerektiği kanısına varıldı.

Anahtar Kelimeler: Organik fosfor, zehirlenme

Cezmi Meral, İlyas Tuncer, Cevat Topal, Hayati Ayakta, Ahmet Durmuş, Halis Aksoy. Retrospective Investigation related with Organophosphate Poisoning. Van Med J. 2000; 7(4): 163-168
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale