E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Evaluation of information Level of Family Practitioners About COPD [Van Med J]
Van Med J. 2014; 21(2): 77-80

Evaluation of information Level of Family Practitioners About COPD

Hülya Günbatar1, Bünyamin Sertoğullarından2, Selami Ekin2, Ahmet Arısoy3, Aysel Sünnetçioğlu4
1YYÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Van
2YYÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Van
3Özel İstanbul Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği, Van
4Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Servisi, Van

Aim: The aim of the study was to determine the level of information about COPD and attitudes towards smoking addiction of physicians working in primary health care. Materials and methods: Informational meetings were held on family physicians in the province center about COPD and smoking, questionnaires were applied associated with COPD. Results: The questionnaire was completed by 64 physicians. Majority of physicians faced with smokers of 0-5 in one day. The most common factor in the development of COPD, the necessary diagnostic test for COPD and spirometric measurements mostly used for diagnosis of COPD were answered correctly. At the physicians working unit, 34.4% had only blood counter, 28.1% had just electrocardiogram (ECG), 18.8% had ECG and blood counter, while 18.8% had no tools. None of the family health centers had spirometer. Definition of COPD, the treatment of stable COPD were the most incorrectly answered questions. The question of common comorbidities in COPD was answered as cardiovascular diseases, anxiety, depression, and cancer. Comment: All of the physicians had information about the etiology and diagnostic method of COPD, in contrast the questions about definition and treatment of COPD showed that there was a lack of information. More frequent post graduate seminars on COPD is thought to be able to provide increasing early diagnosis of the disease.

Keywords: COPD, physicians, training

Aile Hekimlerinin KOAH Hakkında Bilgi Düzeylerinin Değerlendirmesi

Hülya Günbatar1, Bünyamin Sertoğullarından2, Selami Ekin2, Ahmet Arısoy3, Aysel Sünnetçioğlu4
1Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Van
2Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Van
3Özel İstanbul Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği, Van
4Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Servisi, Van

Amaç: Aile hekimlerinin KOAH hakkındaki bilgi düzeyleri ve sigara bağımlılarına karşı tutumlarını değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: İl merkezimizdeki aile hekimlerine sigara ve KOAH konusunda bilgilendirme toplantıları düzenlendi ve KOAH tanısı ile ilişkili bir anket uygulanıp değerlendirildi. Sonuçlar: Anket 64 hekim tarafından tamamlandı. Hekimlerin büyük çoğunluğu günde 0-5 arasında sigara içicisi ile karşılaşmaktaydı. KOAH gelişiminde en sık etken, KOAH tanısı için gerekli tanısal test ve KOAH tanısı için kullanılan spirometrik ölçüm soruları büyük çoğunlukla doğru olarak yanıtlandı. Hekimlerin çalıştığı birimde %34.4’ünde sadece hemogram, %28.1’inde sadece elektrokardiyogram (EKG), %18.8’inde EKG ve hemogram bulunurken %18.8’inde hiçbir alet bulunmuyordu. Spirometri cihazı hiçbir aile sağlığı merkezinde yoktu. KOAH tanımı, stabil KOAH tedavisinde hangi ilaçların kullanılması ve kullanılmamasını içeren sorular en çok yanlış cevaplanan sorular arasında idi. KOAH olgularına sık eşlik eden hastalıklar sorusuna en sık kardiyovasküler, anksiyete, depresyon ve kanser yanıtları verildi. Yorum: Hekimlerin hepsi KOAH’ın etyolojisi ve tanı yöntemi konusunda bilgi sahibiyken; KOAH tanımı, kullanılan ilaçlar gibi sorularda bilgi eksikliği olduğu ortaya konmuştur. KOAH ile ilgili mezuniyet sonrası eğitim toplantılarının daha sık yapılmasının, hastalığın erken tanısını koyma oranında artış sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: KOAH, aile hekimi, eğitim

Hülya Günbatar, Bünyamin Sertoğullarından, Selami Ekin, Ahmet Arısoy, Aysel Sünnetçioğlu. Evaluation of information Level of Family Practitioners About COPD. Van Med J. 2014; 21(2): 77-80
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale