E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Effects of Intravenous Amino acid Infusion on Abdominal Aortic Surgery [Van Med J]
Van Med J. 2012; 19(4): 158-169

Effects of Intravenous Amino acid Infusion on Abdominal Aortic Surgery

Mustafa Turhan1, Ayşe Baysal2, Mevlüt Dogukan3, Hüseyin Toman4, Sibel Alpaslan5, Tuncer Kocak2
1Aksaray Devlet Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Aksaray.
2Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Kartal, İstanbul.
3Adıyaman Gölbaşı Devlet Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Adıyaman.
4Trabzon Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Trabzon.
5Muş Devlet Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Muş.

Aim: The effects of intravenous aminoacid infusion on surgical stress response, thermoregulation and gastrointestinal functions in abdominal aortic surgery in patients during general or combined general/epidural anaesthesia are investigated. Method: Forty patients were randomly divided into four groups as; general anesthesia with or without aminoacid infusion (Group 1 and 2, n=10), combined general/epidural with or without aminoacid infusion (Group 3 and 4, n=10). Intravenous aminoacid solution of 80 g.L-1 was infused at 2.5 mL.kg-1.h-1 for a total of 8 h commencing 2 h prior to the surgery. General anesthesia included intravenous remifentanil, rocuronium and sevoflurane. The lumbar epidural was introduced prior to induction. After 10 mL of 0.25 % bupivacaine bolus dose, an infusion of 0.25 % bupivacaine at 4 mL.h-1 was continued for 24 hours. Heart rate and arterial blood pressures were recorded intraoperatively every 10 minutes, 1 and 24 hour postoperatively. The surgical stress response was evaluated by recording plasma glucose and cortisol levels preoperatively, 1 and 24 h postoperatively. Time to first flatus and defecation were recorded. Results: Five and fifteen minutes after intubation, the mean arterial blood pressures were higher in group 3 and 4, in comparison to group 1 and 2 however, mean heart rate was lower at five minutes after intubation in group 3 and 4, in comparison to group 1 and 2 (p<0.05). Comparing plasma glucose and cortisol levels, there were no significant difference between groups. No differences were observed regarding gastrointestinal functions, temperature changes and complications (p>0.05). Discussion: Amino acid infusion during surgery did not have significant effects on surgical stress response, gastrointestinal or thermoregulatory functions during abdominal aortic surgeries.

Keywords: Epidural anesthesia, general anesthesia, glucose, cortisol, analgesia

Abdominal Aort Cerrahisinde İntravenöz Aminoasit İnfüzyonunun Etkileri

Mustafa Turhan1, Ayşe Baysal2, Mevlüt Dogukan3, Hüseyin Toman4, Sibel Alpaslan5, Tuncer Kocak2
1Aksaray Devlet Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Aksaray
2Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Kartal, İstanbul.
3Adıyaman Gölbaşı Devlet Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Adıyaman
4Trabzon Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Trabzon.
5Muş Devlet Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Muş

Amaç: Abdominal aort cerrahisinde, genel anestezi ve kombine genel+epidural anestezi uygulamalarında intravenöz aminoasit infüzyonunun cerrahi stres yanıta, ısı regülasyonuna ve gastrointestinal sistem fonksiyonlarına etkileri incelendi. Gereç ve Yöntem: Ardışık 40 hasta genel anestezi sırasında amino asit infüzyonu uygulanan ve uygulanmayan (Grup 1 ve 2, n=10), kombine genel+epidural anestezi sırasında amino asit infüzyonu uygulanan ve uygulanmayan (Grup 3 ve 4, n=10) olarak dört gruba rastgele ayrıldı. Genel anestezide intravenöz remifentanil, rokuronyum ve sevofluran uygulandı. Kombine genel/epidural anestezide, indüksiyon öncesi lomber epidural kateterden 10 mL % 0,25 bupivakainin enjeksiyonu sonrası infüzyon halinde % 0,25 bupivakain 4 mL saat -1 olarak 24 saat uygulandı. İntravenöz aminoasit 80 g.L-1 solüsyonundan 2,5 ml.kg-1.saat-1 olarak operasyondan 2 saat öncesinde başlandı, toplam 8 saat uygulandı. İntraoperatif 10 dakikada bir, postoperatif 1. ve 24. saatlerde kan basıncı değerleri ile kalp atım hızı değerlendirildi. Cerrahi stres yanıtı değerlendirmek için kan şekeri, kortizol seviyeleri preoperatif, postoperatif 1. ve 24. saatte ölçüldü. Gaz-gaita çıkış zamanları ile yan etkiler kaydedildi. Bulgular: Grup 3 ve 4’ de entübasyondan sonra 5. ve 15. dakikalardaki ortalama arteryel kan basıncı değerleri Grup 1 ve 2’ deki değerlerden yüksek iken, entübasyondan sonra 5. dakikadaki ortalama kalp atım hızı Grup 3 ve 4’de Grup 1 ve 2’den düşüktü (p<0,05). Gruplar karşılaştırıldığında, kan glukoz, kortizol değerlerinde istatistiksel anlamlı bir fark gözlenmedi. Gastrointestinal fonksiyonların geri dönüşü benzerdi. Isı takibinde ve komplikasyonların görülme sıklığında bir fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Abdominal aort cerrahisinde genel anestezi veya kombine genel+epidural anestezi sırasında intravenöz aminoasit uygulamasının cerrahi strese karşı yanıtta ve gastrointestinal sistem fonksiyonlarının geri dönüşü ile ısı regülasyonuna etkisi görülmedi.

Anahtar Kelimeler: Epidural anestezi, genel anestezi, glukoz, kortizol, analjezi

Mustafa Turhan, Ayşe Baysal, Mevlüt Dogukan, Hüseyin Toman, Sibel Alpaslan, Tuncer Kocak. Effects of Intravenous Amino acid Infusion on Abdominal Aortic Surgery. Van Med J. 2012; 19(4): 158-169
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale