E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
A retrospective analysis of patients with aortic dissection in the emergency unit [Van Med J]
Van Med J. 2019; 26(1): 29-33 | DOI: 10.5505/vtd.2018.73792

A retrospective analysis of patients with aortic dissection in the emergency unit

Mehmet Çağrı Göktekin
Firat University, Department of Emergency Medicine, Elazig, Turkey

INTRODUCTION: The aim of this study was to evaluate demographic, laboratory and clinical findings of patients with aortic dissection in the emergency unit.
METHODS: Demographic and laboratory data of 20 aortic dissection patients diagnosed by CT angiography in the emergency unit between January 2012 and December 2017 were included in this retrospective, single-center study. The data were recorded in the forms created for the study.
RESULTS: Thirteen of the 20 patients were male (65%) and the mean age of the study group was 63.5 ± 13.2 years with a 1.85 male to female ratio. Most common complaint on admission to the emergency unit was chest pain, with a rate of 80% (n=16). Three patients had only pain/loss of sense in the leg, and one patient had only abdominal pain. Electrocardiographic evaluation revealed T wave negativity in 50% of the patients (n=10). There were no significant difference in the vital and laboratory findings of patients with Stanford Type A or Type B aortic dissection.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Aortic dissection, which is uneasy to diagnose with clinical or laboratory findings in the emergency unit, has a high mortality and is easily missable disease and therefore should be evaluated carefully by emergency unit physicians. Further attention should be paid for patients with atypical clinical manifestations.

Keywords: Aorta, Aortıc Dıssectıon, Emergency

Acil Serviste Aort Diseksiyonu Tanısı Alan Hastaların Retrospektif Analizi

Mehmet Çağrı Göktekin
Fırat Üniversitesi, Acil Tıp Ana Bilim Dalı, Elazığ

GİRİŞ ve AMAÇ: Acil serviste aort diseksiyonu tanısı alan hastaların demografik, laboratuvar ve klinik olarak değerlendirilmesi amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Retrospektif olarak planlanan tek merkezli çalışmamızda Ocak 2012-Aralık 2017 tarihleri arasında acil servise müracaat eden hastalar tarandı ve BT Anjiografi ile Aort diseksiyonu tanısı alan 20 hastanın dosyaları incelenerek demografik verileri ve laboratuvar sonuçları hazırlanan standart veri formuna kayıt edildi.
BULGULAR: Çalışmaya toplam acil serviste aort diseksiyonu tanısı konulan 20 hasta alındı. Ortalama yaşı 63.50±13.2/yıl ve 13’ü erkek (%65) idi. Erkek/kadın oranı 1.85 idi. Hastaların acil servise en sık başvuru şikâyeti % 80 oranında (n=16) göğüs ağrısı idi. Ayrıca 3 hasta sadece bacakta ağrı/his kaybı, bir hastada ise sadece karın ağrısı ile acil servise başvurduğu tespit edildi. Elektrokardiyografik değerlendirmede ise hastaların % 50’inde (n=10) T dalga negatifliği, Standford sınıflamasına göre ise hastaların % 45’i (n=9) Standford Tip A iken % 55’i (n=11) Standford Tip B aort diseksiyonu olduğu olduğu tespit edildi. Standfort Tip A ve Standfort Tip B aort diseksiyonu olan hastaların vital bulguları ve laboratuvar değerlerinin karşılaştırılmasında anlamlı bir farklılığın olmadığı saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Klinik ve laboratuvar olarak acil serviste tanısı zor konulan ve kolaylıkla atlanılabilen ve mortalitesi yüksek olan aort diseksiyonu acil servis hekimlerinin sürekli olarak dikkat etmesi gereken bir hastalıktır. Özellikle atipik kliniği olan hastalarda daha da dikkatli davranılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Acil servis, Aort, Aort diseksiyonu

Mehmet Çağrı Göktekin. A retrospective analysis of patients with aortic dissection in the emergency unit. Van Med J. 2019; 26(1): 29-33

Corresponding Author: Mehmet Çağrı Göktekin, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale