E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Van Tıp Dergisi
Evaluation of Female Suicide Attempts in Cases Presenting to Adult Emergency Service with Suicide Attempts [Van Med J]
Van Med J. 2021; 28(4): 603-608 | DOI: 10.5505/vtd.2021.39297

Evaluation of Female Suicide Attempts in Cases Presenting to Adult Emergency Service with Suicide Attempts

Mehmet Reşit Öncü1, Ramazan Sami Aktas1, Gizem Gizli1, Sevdegül Karadaş Bilvanisi1, Faruk Kurhan2
1Van Yuzuncu Yil University Faculty of Medicine, Department of Emergency Medicine, Van
2Van Yuzuncu Yil University Faculty of Medicine, Department of Psychiatry, Van

INTRODUCTION: Objective: Suicide attempt is a major cause of morbidity and mortality in young people. The aim is to investigate sociodemographic features and clinical variables of suicide in cases of suicide attempts, especially in women.
METHODS: Materials and Methods: In this study, cases of suicide attempts admitted to the emergency department between 2017 and 2018 were retrospectively examined. Sociodemographic characteristics, mental states, methods and causes of suicide attempts were recorded and analyzed in pre-prepared forms.
RESULTS: Results: Of the 133 patients included in the study, 48 were male (36%), 85 were female (64%), and the mean age was 27.7 ± 7.6. The most common cause of suicide attempt was interpersonal discussions with 81.9%. The most common place where arguments occurred was in the family, with 49.6%. Women attempted suicide more often, with a rate of 63.9%. The most preferred method was the intake of high-dose drugs or toxic substances (76.7%). The most common findings according to the characteristics of the cases who attempted suicide; The ones whose marital status were single (52.6%), education levels were primary school (33.1%) and secondary school (34.5%), and the unemployed (27.8%) by employment and employment status. As a result of the psychiatric evaluation of the cases, their mental state was normal (50.3%) and depressive (42.9%).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Conclusion: Most of the patients who attempted suicide were in the young age group, and it was more common in women. The most common reason was interpersonal discussions. At the beginning of these were domestic unrest and quarrels.

Keywords: Suicide attempt, poisoning, female, emergency room

Erişkin Acil Servisine İntihar Girişimi ile Başvuran Olgularda Kadın İntihar Girişimlerinin Değerlendirilmesi

Mehmet Reşit Öncü1, Ramazan Sami Aktas1, Gizem Gizli1, Sevdegül Karadaş Bilvanisi1, Faruk Kurhan2
1Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Van
2Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı, Van

GİRİŞ ve AMAÇ: Amaç: İntihar girişimi, gençlerde önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Amaç, intihar girişimi vakalarında özellikle kadınlarda intihara neden olan sosyodemografik özellikleri, klinik değişkenleri araştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 2017-2018 yılları arasında acil servise başvuran intihar girişimi olguları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların sosyodemografik özellikleri, ruhsal durumları, intihar girişim yöntemleri ve nedenleri önceden hazırlanmış formlara kaydedilerek analiz edildi.
BULGULAR: Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 133 hastanın 48'i erkek (%36), 85'i kadın (%64) ve ortalama yaş 27,7 ± 7,6 idi. İntihar girişiminin en yaygın nedeni %81,9 ile kişiler arası tartışmalardı. Tartışmaların en sık yaşandığı yer ise %49,6 oranıyla aile içinde olmaktaydı. Kadınlar %63,9 oranında daha sık intihar girişiminde bulunmaktaydı. En çok tercih edilen yöntem, yüksek dozda ilaç veya toksik madde alımıydı (% 76,7). İntihar girişiminde bulunan olguların özelliklerine göre en sık görülen bulgular; medeni durumu bekâr (%52,6), öğrenim düzeyi ilkokul (%33,1) ve ortaokul (%34,5), iş ve istihdam durumlarına göre ise işsizler (%27,8) idi. Olguların psikiyatri değerlendirmesi sonucunda %50,3’ünün ruhsal durumu normal iken %42,9’unun depresif idi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç: İntihar girişiminde bulunan hastaların çoğu genç yaş grubundaydı ve kadınlarda daha sıktı. En yaygın neden kişiler arası tartışmalardı. Bunların başında aile içi huzursuzluk ve tartışmalar geliyordu.

Anahtar Kelimeler: İntihar girişimi, zehirlenme, kadın, acil servis.

Mehmet Reşit Öncü, Ramazan Sami Aktas, Gizem Gizli, Sevdegül Karadaş Bilvanisi, Faruk Kurhan. Evaluation of Female Suicide Attempts in Cases Presenting to Adult Emergency Service with Suicide Attempts. Van Med J. 2021; 28(4): 603-608

Corresponding Author: Mehmet Reşit Öncü, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale