E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Van Tıp Dergisi
Association Between New Platelet Indices And Calcific Aortic Stenosis: Plateletcrit And Platelet to Lymphocyte Ratio [Van Med J]
Van Med J. 2016; 23(4): 330-337 | DOI: 10.5505/vtd.2016.47955

Association Between New Platelet Indices And Calcific Aortic Stenosis: Plateletcrit And Platelet to Lymphocyte Ratio

Hüseyin Altuğ Çakmak1, Asım Enhoş1, Mehmet Ertürk2, Ali Kemal Kalkan2, Muhammet Hulusi Satılmışoğlu2, Mehmet Gül2
1Department of Cardiology, Mustafakemalpasa State Hospital, Bursa, Turkey
2Department of Cardiology, Mehmet Akif Ersoy Thoracic and Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Calcific aortic stenosis (AS) is the leading cause of death from valvular heart disease in worldwide. We aimed to evaluate the relationship between plateletcrit (PCT), platelet to lymphocyte ratio (PLR) and presence and severity of the calcific AS in the present study.
METHODS: A total of 98 consecutive patients diagnosed with calcific AS and 30 healthy controls were included in this retrospective study. Patients with calcific AS were divided into three groups according to severity of disease as follows: mild AS (n=35), moderate AS (n=30) and severe AS (n=33).
RESULTS: PCT and PLR were demonstrated to be significantly higher in the AS. Moreover, PCT and PLR were significantly highest in the severe AS group than in the mild and moderate AS groups. Correlation analysis indicated positive significant relationships between the PCT and maximal and mean transaortic gradients, and maximum jet velocities; but negative association with AVA. The same relations were obtained between PLR and echocardiographic parameters of severity of AS.
DISCUSSION AND CONCLUSION: PCT and PLR, which reflect elevated inflammatory status and platelet activation and aggregation, are useful, cheap, easily available and simply calculated markers that have an ability to improve risk stratification of patients with calcific AS for treatment strategies.

Keywords: plateletcrit, platelet to lymhocyte ratio, calcific aortic stenosis, echocardiography

Yeni Platelet Belirteçleri Ve Kalsifik Aort Darlığı Arasındaki İlişki: Plateletkrit Ve Platelet Lenfosit Oranı

Hüseyin Altuğ Çakmak1, Asım Enhoş1, Mehmet Ertürk2, Ali Kemal Kalkan2, Muhammet Hulusi Satılmışoğlu2, Mehmet Gül2
1Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesi, Kardiyoloji Bölümü, Bursa, Türkiye
2Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Bölümü, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Kalsifik aort darlığı (AD) dünyada kalp kapak hastalıklarından ölümlerin önde gelen nedenidir. Biz bu çalışmada plateletkrit (PKT) ve platelet lenfosit oranı (PLO) ile kalsifik AD’nın varlığı ve şiddeti ile olan ilişkisini incelemeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu retrospektif çalışmaya sırasıyla 98 kalsifik AD tanısı olan hasta ile 30 sağlıklı kontrol dahil edildi. Kalsifik AD hastaları hastalığın şiddetine göre 3 gruba şu şekilde ayrıldı: hafif AD (n=35), orta AD (n=30) ve ileri AD (n=33).
BULGULAR: PKT ve PLO aort darlığı grubunda anlamlı derecede yüksek bulundu. Ayrıca, PKT ve PLO ileri AD grubunda hafif ve orta AD gruplarına göre önemli derecede en yüksek saptandı. Korelasyon analizinde PKT ile maksimum ve ortalama transaortik gradyan ve maksimum jet akım hızı arasında önemli pozitif, aort kapak alanı ile anlamlı negatif ilişki saptandı. Benzer ilişkiler PLO ile AD şiddetinin ekokardiyografik parametreleri ile gösterildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Artmış inflamatuar durum ve platelet aktivasyon ve agregasyonunu yansıtan PKT ve PLO kalsifik AD olan hastalarda tedavi stratejileri için risk sınıflamasını iyileştirebilen kullanışlı, kolay elde edilebilen, ucuz ve basit hesaplanabilir belirteçlerdir.

Anahtar Kelimeler: plateletkrit, platelet lenfosit oranı, kalsifik aort darlığı, ekokardiyografi

Hüseyin Altuğ Çakmak, Asım Enhoş, Mehmet Ertürk, Ali Kemal Kalkan, Muhammet Hulusi Satılmışoğlu, Mehmet Gül. Association Between New Platelet Indices And Calcific Aortic Stenosis: Plateletcrit And Platelet to Lymphocyte Ratio. Van Med J. 2016; 23(4): 330-337

Corresponding Author: Hüseyin Altuğ Çakmak, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale