E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Van Tıp Dergisi
Pathojial Spleen Rüpture in Chronic Lenfhocytic Leukeu: A Case Report [Van Med J]
Van Med J. 2004; 11(4): 149-151

Pathojial Spleen Rüpture in Chronic Lenfhocytic Leukeu: A Case Report

Cengiz Demir1, İmdat Dilek2, Mustafa Kösem3, Çetin Kotan4
1İç Hastalıkları AD (Hematoloji BD)
2İç Hastalıkları AD (Hematoloji BD)
3Patoloji AD,
4Genel cerrahi AD

We describe a subcapsular splenic rupture in a patient with chronic lymphocytic leukemia (CLL). A 71-year-old man was admitted with left upper quadrant abdominal and shoulder pain. It was hemodynamically stable with no signs of peritoneal irritation. His leucocyte count at that time was 53.1x109/L (67% lymphocyte: mature CD5, CD19 and CD20 positive lymphocytes), hemoglobin 10.2 g/dL and platelet count 220x109/L. Ultrasonography scan of the abdomen showed subcapsular splenic hematoma. Hes was diagnosed with B cell CLL. He had abdominal pain with hemodynamic instability and signs of peritoneal irritation. Abdominal ultrasonography showed rupture of the enlarged spleen extending to the capsule. There was evidence of peritoneal hemorrhage. The patient was successfully treated with immediate splenectomy. Although spontaneous splenic rupture is a rare complication of CLL, this diagnosis should be considered in all patients with CLL who developed acute abdominal pain with hypotension.

Keywords: Pathologic splenic rupture, chronic lymphocytic leukemia

Kronik Lenfositik Lösemide Patolojik Dalak Rüptürü: Bir Olgu

Cengiz Demir1, İmdat Dilek2, Mustafa Kösem3, Çetin Kotan4
1Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ABD, Hematoloji Kliniği, Van
2Yüzüncü Yıl Üniv. Tıp Fak. Hematoloji BD, Van
3Yüzüncü Yıl Üniv. Tıp Fakültesi Patoloji ABD, Van
4Yüzüncü Yıl üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD, Van

71 yaşında hasta genel durum bozukluğu, karın ve sol omuz ağrısı ile başvurdu. Hemodinamik olarak stabil olan hastada periton irritasyon bulguları yoktu. Hemogramında lökositleri 53.1 x109 /L (%67 lenfosit, fenotipik olarak CD5, CD19 ve CD20 pozitif B hücre karakteri), hemoglobin (Hb) 10.2 g/dl ve trombositleri 220x109/L idi. Batın USG’de dalakta subkapsüler hematom bulundu. Kronik lenfositik lösemi (KLL) tanısı kondu. İzlem sırasında hastanın ani fenalaşması sonrası yapılan USG’de intra abdominal hemoraji ve dalak rüptürü saptandı. Acil splenektomi yapılan hastanın dalak ağırlığı 1900 g bulundu. Histopatolojik olarak lenfositik infiltrasyon gösteren dalakta patolojik rüptürle uyumlu bulgular görüldü. Sonuç olarak literatürde çok nadir olarak bildirilmesine karşın karın ağrısı ve genel durum bozukluğu olan KLL olgularında patolojik dalak rüptürü de ayırıcı tanıda dikkate alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Patolojik dalak rüptürü, kronik lenfositik lösemi

Cengiz Demir, İmdat Dilek, Mustafa Kösem, Çetin Kotan. Pathojial Spleen Rüpture in Chronic Lenfhocytic Leukeu: A Case Report. Van Med J. 2004; 11(4): 149-151
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale