E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Van Tıp Dergisi
Congenital Verteral Synostosis Associated Range of Motion (ROM) and Visual Analog Scale (VAS) [Van Med J]
Van Med J. 2021; 28(4): 507-512 | DOI: 10.5505/vtd.2021.07992

Congenital Verteral Synostosis Associated Range of Motion (ROM) and Visual Analog Scale (VAS)

Erdal Güngör1, Zeynep Karakuzu Güngör2
1Batman Training and Research Hospital Department Of Orthopaedic And Traumatology
2Batman Training and Research Hospital Department of Physical Medicine and Rehabilitation

INTRODUCTION: This study was determined the incidence of synostosis of vertebrae at various regions and to compare the increase in synostosis level with increased pain and decreased range of motion
METHODS: Seventy-eight adult vertebral columns were used to establish the incidence of congenital vertebral fusion in different spinal regions.The fusion was completed involving the bodies of the vertebrae without the vertebral arch.
RESULTS: The incidence of congenital vertebral fusion was seen at the maximum in the cervical region(61.53%), then in the lumbar (21.79%) and thoracic regions(16.66%) in decreasing order.Visual analog scale scores in the cervical region were seen as 4.9±1.3, then in the lumbar and thoracic regions as 4.5±1.3 and 2.3±1.4, respectively. Congenital vertebral fusion in the cervical, thoracal, and lumbar region, respectively, was most common between C2-C3 and C3-C4,T10-T11 and T11-T12, and the L4-L5 intervertebral bodies. In the cervical region, statistically significant changes were observed between single-level fusion and 2 or more fusions in terms of movement and visual analog scale scores;however, in the thoracic and lumbar regions, no statistically significant difference was observed.There was a statistically significant change in the range of motion in the thoracic and lumbar regions, except in lumbar extension. No patient underwent surgery.
DISCUSSION AND CONCLUSION: We found that the frequency of congenital vertebral fusion was most common in the cervical region.We observed that as the number of intervertebral congenital vertebral fusions increased in all cervical,thoracic and lumbar regions, the pain increased and the range of motion decreased.Congenital vertebral fusion causes resistant back pain and decreases the range of motion.

Keywords: congenital, vertebrae, synostosis, clinical

Konjenital Vertebral Sinostozun Eklem Hareket Açıklığı (EHA) ve Görsel Analog Skala (VAS) ile İlişkisi

Erdal Güngör1, Zeynep Karakuzu Güngör2
1Batman Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Ve Travmatoloji Kliniği
2Batman Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma, farklı seviyelerdeki vertebral füzyon insidansını belirlemek ve artmış vertebral füzyon ile ağrının artması ve azalmış eklem hareket açıklığı (EHA) karşılaştırma amacıyla yapılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Farklı spinal bölgelerde konjenital vertebral füzyon insidansını belirlemek için 78 yetişkin hasta çalışmaya dahil edildi. Vertebral ark füzyonu olmadan sadece vertebra gövde füzyonu olan hastalar çalışmaya dahil edildi.
BULGULAR: Konjenital vertebral füzyon görülme sıklığı maksimum servikal bölgede (% 61,53), daha sonra lomber (% 21,79) ve torasik bölgelerde (% 16,66) görüldü. Servikal görsel analog skorları(VAS) 4,9 ± 1,3, sonra lomber, torasik bölgeler 4.5 ± 1.3 ve 2.3 ± 1.4 olarak görüldü. Servikal, torakal ve lomber bölgede konjenital vertebral füzyon en sık C2-C3 ve C3-C4, T10-T11 ve T11-T12 ile L4 -L5 intervertebral gövdede görüldü. Servikal bölgede, hareket ve görsel analog skorları açısından tek seviyeli füzyon ile 2 veya daha fazla füzyon arasında istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler gözlendi; ancak torasik ve lomber bölgelerde istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu Lomber ekstansiyon haricinde torasik ve lomber bölgede eklem hareket açıklığında istatistiksel olarak anlamlı değişiklik gözlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Konjenital vertebral füzyon en sık servikal bölgede görüldü. Servikal, torakal ve lomber bölgedelerde vertebral füzyon sayısı arttıkça ağrının arttığı görüldü. Konjenital vertebral füzyon, dirençli sırt ağrısına neden olduğu ve eklem hareket açıklığında azalmaya yol açtığı gözlemlendi.

Anahtar Kelimeler: konjenital, vertebra, sinostoz, klinik

Erdal Güngör, Zeynep Karakuzu Güngör. Congenital Verteral Synostosis Associated Range of Motion (ROM) and Visual Analog Scale (VAS). Van Med J. 2021; 28(4): 507-512

Corresponding Author: Erdal Güngör, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale